Asúra Napja és Noé Pudingja

Mint minden muszlim országban, így ma Egyiptomban is Asúra napja volt, amit a legtöbben böjtöléssel illetve a napról elnevezett édesség készítésével töltöttek. Az iszlám hidzsri naptár szerinti első hónap 10. napja ez, melyhez számos esemény fűződik. Állítólag ekkor fogadta el Isten (arabul Allah) Ádám és Éva, illetve Jónás próféta bűnbánatát és ezen a napon született Ábrahám próféta is. Ami viszont ezek közül biztos az az, hogy “Ásúrá (Muharram 10-e) az a nap, amelyen megemlékezünk arról, hogy Allah egy ilyen napon megmentette Mózes prófétát (béke legyen vele) és népét az egyiptomi fáraó üldözése és kegyetlenkedése elől, és átvezette őket a Vörös-tengeren, amelynek vizét ketté választott számukra, majd bezárta a fáraóra és seregére, akik mind belefulladtak a tengerbe.” (A történet további részét itt olvashatjátok.)

Mohamed próféta idejében ezen a napon böjtöltek a medinai zsidók is. Ezt látva a próféta azt mondta a muszlimoknak, hogy böjtöljék ezt a napot és az előtte vagy utána való napot is, amely megbocsájtást jelent az elmúlt év bűneire.

???????????????????????

Asúra desszert

Egy, a síita muszlimok körében elterjedt szokás is kötődik ehhez a naphoz. Ugyanis Muharram hónap 10.-én gyilkolták meg Husszeint, Mohamed próféta egyik unokáját, így minden évben a síiták úgy emlékeznek erre az eseményre, hogy ostorokkal, szegecses botokkal és késekkel marcangolják önmagukat. Ez természetesen csupán az ő tradíciójuk, az iszlám valláshoz ennek semmi köze sincsen.

De evezzünk kevésbé horrorisztikus vizekre. Az ilyenkor készített tradicionális desszerthez Törökországban egy külön história fűződik, amiért a törökök sokszor csak Noé pudingjaként emlegetik. Azt tartják, hogy mikor fogytán volt a bárkán az étel, Noé próféta összesöpörte a maradék magvakat és morzsákat, majd egy kását főzött belőle, amivel a bárka összes utazója jóllakott.

Bár ezt a történetet Egyiptomban én még sosem hallottam, ettől függetlenül ( lehet az Oszmán Birodalom hatásának köszönhetően) Asúra napjának desszertjét tradicionálisan, minden évben török változatához hasonlóan készítik el az egyiptomi háziasszonyok. Érdekes ízvilága van az egyszer biztos, amit a hozzávalókon végigfutva rögtön konstatálni is fogsz, de ne rettenj el tőle. Legalább egyszer mindenképp érdemes megcsinálni.

Tavaly már megosztottam veletek a recept egyiptomi változatát, így idén itt egy másik variáció, amit az Izmorzsák blogról loptam.

img_5111

Hozzávalók:
  50 dkg hántolt búza
  1 dl rizs
  30 dkg fehér fejtett bab (friss, fagyasztott, vagy konzerv)  – vagy 20 dkg szárazbab
  30 dkg csicseriborsó (konzerv) – vagy 20 dkg száraz
  10 dkg aszalt sárgabarack
  10 dkg mazsola (ha lehet sárga)
  5 dkg aszalt ribizli vagy vörös áfonya (utóbbi durvára darabolva)
  1 kg cukor
  1 púpozott tk. fahéj


Plusz az 1. változathoz:
  6-8 szem apró kockára vágott aszalt füge
  2-3 ek rózsavíz


Plusz a 2. változathoz:
  1 narancs reszelt héja
  2-3 ek apró kockára vágott kandírozott citromhéj (vagy 1 citrom reszelt héja)
  1 narancs leve kifacsarva


A tetejére:
  dió, mogyoró, mandula, pisztácia, kókuszszirom, gránátalma, stb. ízlés szerint, fahéj


Elkészítés: 
   Az Aşure készítés előtti este a búzát átválogatjuk, megmossuk és bő vízben (kb. a búza szintje felett még 10 cm-re ellepve) olykor megkeverve felforraljuk, majd a tüzet elzárva fedő alatt dagadni hagyjuk.

   Reggel a búzát újra felforraljuk, majd gyakori (és az idő előrehaladtával, ahogyan a keményítő kiválik egyre gyakrabb) keverés mellett 2,5-3 órán keresztül fedő nélkül főzzük – közben az elpárolgó vizet forró vízzel néha pótoljuk vissza. — kiegészítés: azóta bőven 1,5 l vizet pótlok a főzés előtt, két külön lábasba osztom. A főzési idő rövidíthető ha kb. 1 liternyi búzát főzővízzel másfél óra után leturmixolunk, visszaöntünk és innen folytatjuk az alábbiakat.

   Ekkor hozzákeverjük a rizst – innentől fontos a szinte folyamatos keverés! Ha bármelyik ponton odakapna ne pánikoljunk, azonnal öntsük át egy másik lábosba és folytassuk a főzést! 10-15 perc elteltével jöhet az előkészített bab és a csicseriborsó*, majd újabb 10-15 perc múlva a mazsola, apróra vágott aszalt sárgabarack és ribizli vagy vörösáfonya (esetleg más aszalt gyümölcs ízlés szerint természetesen). Végül még 10-15 perc és a cukrot, fahéjat ill. az 1. vagy a 2. változat plusz hozzávalóit is belekeverjük, egyet még forraljuk, abszolúte ízlés szerint némi forró vízzel hígíthatjuk és kész.

   Hagyhatjuk a fazékban kihűlni (ahogy hűl szilárdul – pudingosabb lesz az állaga), vagy rögtön tálkákba oszthatjuk és megszórhatjuk (száraz serpenyőben 2-3 perc) pirított dió, mandula, törökmogyoró keverékével, pisztáciával, gránátalmával, kevés fahéjjal, én most pár kókuszszirmot is odacsempésztem. Ha magunk fogyasztjuk (itt és most) természetesen bármilyen más friss gyümölcs is kerülhet a puding tetejére (alma, banán, narancs, mandarin, stb.), de a szállítást és tárolást a jól kiforrott tapasztalatok alapján ez az alapkombináció ami szépen bírja .

Ezenkívül van aki kevés tejet is csempész a maga pudingjába, előfordulhat vanília, vagy más fűszerek, sőt határozottan tudom, hogy sokan a végén egy darabolt almát is belefőznek és még ki tudja mi mindent…


*A bab és a csicseri:
– Ha száraz:
Ha szárazbabbal vagy/és csicseriborsóval dolgozunk, akkor ezeket is előző este megmossuk és egy külön edényben felforraljuk, lefedve reggelig állni hagyjuk. – Reggel a vizet kicseréljük, újra felforraljuk és puhára főzzük őket (ha van hozzá türelmünk – nem kötelező – szerintem mondjuk legyen, bár ettől még anyósom is hátast dobott majdnem) a csicseriborsók bőrét egyenként lehúzzúk (összecsippentve könnyen lejön), sőt ha nagyon szorgalmasan vagyunk, vagy ha a bab bőre nagyon vastag, akkor azét is (én megtettem – teszem hozzá!).

– Ha fagyasztott:
A fagyasztott babot elég reggel forró vízbe dobni (, majd ha a bőre vastag 5 perc főzés után leszűrjük, hideg vízzel átmossuk és bőrét lehúzogatjuk, forrásban lévő vízbe visszadobva további) 15-20 perc alatt puhára fő.

– Ha konzerv:
Leöblítjük, leszűrjük, a csicseriborsó bőrét eltávolítjuk.

Jó étvágyat!

Advertisements

One thought on “Asúra Napja és Noé Pudingja

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s