Asura napjának ünnepe egy különleges édesség, Noé pudingjának receptjével

Először is elnézéseteket kérem, hogy mostanában igencsak megritkultak a blog posztok, de 1, folyamatos időhiányban szenvedek a munkám és egyéb projektek miatt 2, nem jön az ihlet így, hogy még mindig Magyarországon és nem Egyiptomban vagyunk, de remélhetőleg hamarosan minden visszaáll a régi kerékvágásba. 🙂

Viszont ma jött az ihlet, ugyanis az iszlám naptár szerint 1435 első havát ( Muharram) írunk, annak is a 10. napját, ami Asura napja. ( Asura, az arab ’Asara’ szóból jön, aminek a jelentése ’tíz’.) Ezen a napon szabadította fel és vezette ki Mózes próféta a zsidókat Egyiptomból.  A zsidók is ünneplik természetesen ezt a napot, csak ők más időszámítás szerint Áprilisban, amit Pészah ünnepeként ismerhetünk. Eredetileg ők is böjttel ünnepelték ezt a napot, „ám később úgy vélték, a hálaadást nem böjtöléssel kell kifejeznünk, hanem örömteli lakomával.”  (Forrás: zsido.hu)

A muszlimok világszerte ezen a napon, pontosabban 9-én és 10-én is, böjtöt tartanak, ezzel emlékezve meg Mózes próféta és a hívők kivándorlására a fáraó földjéről. ( Mielőtt valaki nagyon meglepődne, a Korán kismilliószor említi Mózes és a fáraó történetét, ugyanis a muszlimok számára ugyanolyan fontos a Mohamed próféta előtt élt próféták – Ábrahám, Noé, Mózes, Jézus és a többiek-mint a zsidóknak vagy a keresztényeknek, mivel- a muszlimok szerint- az iszlám nem egy másik vallás, hanem a zsidóság és a kereszténység, tehát Isten üzenetének végleges formája. )

Egyébként, a ramadáni böjttől eltérően, ezen a napon nem kötelező a muszlimoknak böjtölni, de mindenképpen ajánlatos, mert Mohamed próféta azt mondta, hogy ha valaki böjtöli ezt a napot, az megbocsájtást jelent számára az előző évben elkövetett bűnökre. Így a legtöbb muszlim egyiptomi is tartja ezt az ünnepet.

Egy hátborzongató sita szokás Asura napján

A mai naphoz kapcsolódik a sita muszlimok egy igen bizarr szokása is, aminek, hangsúlyozom, az égvilágon semmi köze sincs az iszlámhoz. Egyébként még a saját vallási vezetőik sem engedélyezik, és persze tegyük hozzá, hogy azért nem minden sita muszlim műveli ezt. Azért említem meg csupán, mert lehet az interneten keresgélve ti is belefuttok néhány hírbe, képbe róluk az interneten – ami nem nehéz, ugyanis a média köztudottan szeret az ilyen szélsőséges dolgokon csámcsogni, – és nehogy félreértsétek a dolgokat.

Tegnap ártatlanul beírva a keresőbe az asura szót – a mai poszthoz kerestem az információkat és a receptet- önmagukat ostorozó, késekkel vagdosó, tucatnyi sebből vérző emberek sokkoló képeit hozta ki a Google. Borzasztó látvány volt, de utána kellett nézzek a dolognak: mégis, kik ezek az emberek és mit művelnek magukkal, vajon miért jó ez nekik?  A történet hosszú, de nagyon röviden arról van szó, hogy Mohamed próféta egyik unokáját, Husszeint (akinek a sírja Kairóban, a Husszein mecsetben található közvetlenül a Khan al-Khalili bazár mellett) ezen a napon gyilkolták meg és a siták erre emlékeznek, bánatukban ezért kínozzák magukat kardokkal, késekkel, ostorokkal addig, míg nem ömlik belőlük a vér. Megdöbbentő, de még egyszer mondom, ez az ő kitalációjuk, teljesen ellentétes az iszlám vallás tanításaival.

Noé Pudingja

Akkor evezzünk kellemesebb vizekre. Hogy hogyan kerül a képbe, nem tudom, de ezen a napon sok muszlim – az egyiptomiak is- tradicionálisan egy különleges édességgel készülnek az ünnepre, ami számos helyen a ’Noé pudingja ’nevet viseli. Egyiptomban ezt szimplán csak Asurának hívjuk. Különböző magvak, szárított gyümölcsök, diófélék keveréke adja az alapot– tehát minden, amit a kamrádban találsz, nyugodtan mehet bele – némi tejjel és kukoricakeményítővel összefőzve.  A pontos receptet lejjebb találod.

Noah's_Pudding_(3)

Kicsit utánanéztem, hogyan is keveredtünk el Mózes egyiptomi kivándorlásától Noé prófétáig és a választ végül is a törököknél találtam meg.  Az a történet járja, hogy ezen a napon mikor Noé bárkája kikötött a Törökország észak-keleti részén magasodó Ararat hegyén, Noé családja ezt egy különleges étellel akarta megünnepelni.  Mivel szinte semmi élelmük nem maradt néhány véka gabonafélén és némi szárított gyümölcsön kívül, ezeket főzték össze pudinggá.

Ennek persze semmi hiteles történelmi alapja nincsen, de legalább egy újabb édességgel gazdagodtunk, amivel meg lepet lepni a családot. 🙂 Na nem én, inkább majd anyósom. Én jobban szeretek főzni, mint édességeket kreálni, de a receptet tanulmányozva nem is bonyolult! Lehet, még a végén kedvet kapok megcsinálni az itthoniaknak, bár tapasztalataim szerint csak fintorogni fognak és az egész ránk marad-amivel speciel nem is lenne semmi bajom. 🙂 Amíg gondolkodom a dolgon, hogy neki álljak-e vagy sem, megosztom veletek a recept egyiptomi változatát.

Hozzávalók:

 • 1 bögre hántolt árpa vagy búza
 • 4 bögre víz
 • 1 és fél liter tej
 • 1 bögre tejpor
 • fél bögre cukor (mennyiség ízlés szerint)
 • 5 evőkanál kukoricakeményítő
 • dió, mogyoró, vagy amit szeretnél (apró darabokra vágva, de nem darálva)

Díszítéshez:

 • kókuszreszelék
 • mazsola

Elkészítés:

 1. Mosd meg alaposan a búzát és tedd bele egy lábasba. Öntsd fel a 4 bögre vízzel és forrald fel. Miután felforrt, lefedve, lassú tűzön főzd körülbelül 30-40 percig.
 2. Miután a búza puhára főtt, tedd bele a tejet, a cukrot, a tejport, add hozzá a diót, mogyorót, mandulát, szárított gyümölcsöket, amit szeretnél, és jól keverd őket össze. 15 percig hagyjad főni és néha kevergesd meg.
 3. Keverd össze a kukoricakeményítőt egy kevés tejjel, majd öntsd bele a lábasba és 10 percig, folyamatos kevergetés mellett főzd tovább, amíg be nem sűrűsödik.
 4. Vedd le a tűzről és hagyd kihűlni. Tálalás előtt szórj rá a kókuszreszelékből meg a mazsolából ízlés szerint.
 5.  Ha Asura meleg napra esik, ilyenkor érdemes betenni még egy kicsit a hűtőbe, hogy kellően lehűljön, hideg napokon viszont langyosan a legfinomabb.

 ashura

Jó étvágyat!

A receptet hangyányi változtatással innen fordítottam: http://julienjulia.blogspot.hu/2012/11/ashura-egyptian-wheat-pudding.html

Ti ettetek már vagy esetleg készítettetek valaha Noé pudingját? Szeretitek, vagy nem igazán rajongtok érte? Mit tesztek bele? 

 

1 thought on “Asura napjának ünnepe egy különleges édesség, Noé pudingjának receptjével

 1. Kedves Timi, igazán érdekes amit most írtál és köszönet érte, hogy megosztottad. Egyébként a sita szokás kapcsán nem mondasz újat, mert fanatikus katolikusok a Fülöp-szigeteken az egyház által ellenzett szertartáson minden évben megostorozzák magukat és keresztre feszítik magukat Jézus kereszthalálára emlékezve. Ilyen szélsőségek minden vallásban megtalálhatók szerintem és akik csak a botrányt kereső hírportálokon csámcsognak ilyesmin és nem olvasnak kellően utána a konkrét felekezeti oldalakon az igazi hitbeli szokásokról, azok meg is érdemlik a borzongásukat 🙂
  Nálunk a mai nappal kezdődik a Karácsonyi böjti időszak, ami December 24. éjjeléig tart, ráhangolódva ezzel lelkileg az ünnep igazi létére és nem a világi vásárlási mániát követve.
  Meddig leszel itthon és a férjed is veled van? Milyen a politikai helyzet most Egyiptomban? Erről nem nagyon olvasok mostanában a hírekben.
  A recept igazán guszti, kicsit hasonlít a mi “Koliva” ételünkre, ha nem haragszol meg érte, leírom a receptjét:
  Hozzávalók:
  2 kg tiszta búza
  3 csomag mazsola
  0,5 kg magvalt aszalt szilva
  30 dkg füge
  30 dkg datolya
  30 dkg darabos dió
  1 liter méz
  4 dl vegyes gyümölcslekvár
  (Ízlés szerint lehet még különböző aszalt gyümölcsöket is hozzáadni.)
  Elkészítés:
  A kitisztított búzát három napig állni hagyjuk, miközben naponta kétszer-háromszor átmossuk. A mazsolát, az apróra vágott gyümölcsöket és a diót fél napig áztatjuk.
  Érdemes már előző nap este összeadni a hozzávalókat, hogy még legyen ideje összeállni. Először a búzát főzzük egészen puhára, majd hat-hét alkalommal átmossuk. A levéből kicsavart főtt búzát gyümölcsökkel, lekvárral és mézzel alaposan összekeverjük egy külön tálban. Innen kezdődhet a díszítés. Az előre kivágott sablonok segítségével porcukorral és kakaóporral formázhatunk a tetejére keresztet, betűket, egyéb díszítő motívumokat. Díszíthetjük kimaradt asztalt gyümölcs és magvacska darabokkal is.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s