Leánykérés letudva, mi jön azután?

Ramadán után újult erővel nekikezdve a megszokott egyiptomos posztokhoz gondoltam, hogy az ismerkedés – párkapcsolat téma fonalát fogom követni, mivel többen is megkerestek, hogy egyiptomi párjuk lévén az itteni, számukra ismeretlen kultúra szokásairól érdeklődjenek, melynek következő állomása az eljegyzés.

Mint az már olvashattátok az előző posztokban, Egyiptom nagyon sokszínű, rengeteg különféle szokással találkozhatunk, de ha kategorizálni kéne, azt mondanám, léteznek a vallás kereteit betartó és a kevésbé vallásos tartalmú szokások. Na persze ez nem teljesen ilyen egyszerű, nem minden teljesen fekete vagy fehér, de mindjárt elmesélek mindent.

Hét országra szóló…eljegyzés
A történetet ott hagytuk abba, hogy mindenki boldog, megvan a szerencsés férj/feleségjelölt, jöhet az eljegyzés.

1077453_10153049828370082_65065580_oEgyesek olyan hét országra szóló eljegyzési partit csapnak, hogy az egyenesen felér egy lakodalommal is: a család apraja-nagyja összegyűlt, esetleg egy hotel rendezvénytermét is lefoglalják az eseményre, hat fogásos vacsora, zene, minden, amit el tudsz képzelni. 

A menyasszony a parti előtt barátnőivel karonfogva napokat tölt azzal, hogy boltról boltra jár a tökéletes eljegyzési ruha, cipő, táska, ékszer kollekció után kutatva. Nem elég neki az esküvő körüli tébolyt átélni és majd akkor drága ruha, fodrász, sminkes, kozmetikus, díszek és egyebek után rohangálni, már az eljegyzés előtt bemelegít. 🙂

wedding2-719719

Nem, ez nem esküvő…

De hát az egyiptomiak többségei egyébként is imádja a feltűnő, kirívó dolgokat mindenben, legyen az lakás, ruha, ékszerek, akármi, így egy eljegyzésnek is meg kell ám adni a módját csak amolyan igazi egyiptomosan! 🙂

Szép emlék vagy értelmetlen pénzkidobás? 
Hogy miért tartom én személy szerint értelmetlen pénzkidobásnak és felesleges hajcihőnek az ekkora eljegyzési bulikat? Nos egyrészt, mert szerintem elég a házasság körüli teendőket kifizetni, arról nem is beszélve, hogy rettentő összeg lakást venni és igényesen bebútorozni azt, márpedig addig szóba sem jöhet a házasság, míg nincs külön lakás. ( Nem tudom, hogy Egyiptom más részein igen, de Kairóban nem divat a szülőknél lakni. Egy-két embert ismerek csupán, akik a szülők házában kezdték közös életük első hónapjait.)

wedding3-741375

Buli van!

Nyilván egyesek megtehetik, rendben van. Viszont van még egy probléma az anyagiakon kívül: sokan úgy vannak vele, hogy már a második – harmadik találkozás alkalmával megtartják az eljegyzést, mondván majd ráérnek még megismerni egymást, a házasságra úgy is sokszor csak 1-2 év múlva kerül sor. (Mivel be kell rendezni azt a lakást, meg össze kell szedni a pénzt arra a thaiföldi nászútra, mert ugye Egyiptom tengerpartja nem dívik…Ha már lúd, legyen kövér!)

A lényeg, hogy általában eljegyzéskor egyáltalán nem ismerik egymást a fiatalok.

Esettanulmány
Csak hogy jobban érzékeltessem a dolgot: egyik volt kolléganőm két fiú között vacilált, hogy kinek a házassági ajánlatát fogadja el. ‘A’ jelölt sármos és jó társaság, de nem dolgozik túl jó pozícióban, míg ‘B’ jelölt sikeres a munkájában, értelmes, de külsőleg nem túl vonzó. Végül -egy kis családi, baráti rásegítéssel – B mellett döntött a lány azzal az indokkal, hogy majd idővel külsőleg is biztosan megbarátkozik vele, a házasságig úgyis még bőven van idejük, ha meg mégsem, akkor egyszerűen csak felbontja az eljegyzést.
Ezzel a nagy lelkesedéssel tavaly Júliusban megtartották a tradicionális, hét országra szóló eljegyzést (mai napig nem házasodtak össze, de legalább még mindig együtt vannak.)

1174761_10153214892610601_68113078_n

Egy jegyespár.

A kérdésem: mi értelme volt drága ruhát, cipőt, táskát, kendőt venni, kifizetni a sminkest, a fotóst, a hely bérlését,…stb. mikor még abban sem vagy biztos, hogy szimpatikus-e egyáltalán az illető? Minden egyes alkalommal ekkora eljegyzési parti lesz, ha esetleg mégsem jutsz el a házasságig az első vőlegénnyel? Miért kell a nagy pénzköltés mellett még világgá is kürtölni, hogy eljegyeztek, mikor a legkevésbé sem vagy meggyőződve arról, hogy ez a férfi lesz életed párja, aki pár hónap múlva majd az oltár elé, illetve jelen esetben a mecsetbe kísér? Ha gyerekkorotok óta ismeritek egymást, vagy iskolából, egyetemről, az teljesen más, de így ekkora bizonytalansággal a fejben…

Csak semmi intimitás
Ugye említettem előzőleg, hogy Egyiptomban hivatalosan házasságig semmiféle testi kontaktus nem történhet: se kézfogás, se puszi, se semmi és nem is lehet kettesben elmenni kíséret nélkül sehova. Ezt a gyakorlatban mindenki úgy tartja be, ahogy neki tetszik. Mint mindig, minden egyén és családfüggő, kinek mi fér bele.

Mondanom sem kell, hogy az utóbbi magába a vallásba nem fér bele, ugyanis egy eljegyzés hivatalosan nem jogosít fel semmire. Az iszlámban annyi a jelentősége csupán, hogy az eljegyzést követően véget ért a randevúzás korszaka: a lány nem fogadhat több kérőt, a fiú nem nézhet tovább menyasszony után.

Természetesen bármikor bármelyik fél minden következmény nélkül vissza vonhatja a jegyességet és belevetheti magát újra a párkeresésbe. Bár egy ekkora banzáj után elég kínos már visszamondani a dolgot, nem?

Ahmed and Shaimaa pose for pictures as they celebrate their engagement with a party on a boat on the river Nile in Cairo

Habos-babos eljegyzés. 🙂

A vallásosabbaknál másképp működik
Éppen ezért a vallásosabb egyiptomiak nem verik nagy dobra az eljegyzést, nem verik magukat fölösleges költekezésbe, sokan még gyűrűt sem vesznek egymásnak ( itt az amúgy sem kötelező elem, még házasságkötéskor sem).

Szűk családi körben édesapával, édesanyával meg a testvérekkel együtt egy családi vacsora keretein belül ünneplik meg az eseményt, a menyasszony férjjelöltjétől kap esetleg valami ékszert vagy parfümöt és ezzel le van tudva a dolog. Egyesek még ennyit sem tesznek, csak megbeszélés alapon jegyeseknek tekintik magukat és kész. Semmi flanc, csupa egyszerűség.

Tehát megvolt a hivatalos eljegyzés, jöhet a tényleges ismerkedés és a felkészülés a menyegzőre. Happy end? Ne siessünk annyira előre, hiszen a megpróbáltatásoknak még koránt sincs vége!
A következő posztomban elárulom, hogyan zajlik a házasságkötés első fele. Igen, jól olvasod. Lesz második fele is. 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s