Látogatás az orvosnál

A múlt hétfői bölcsességfog operációm ihlette a mostani blogbejegyzésemet, amely az itteni egészségügyről fog szólni – az ellátásról, az orvosokról, klinikákról, a gyógyszertárakról és még sok más egyébről két részletben, ahogyan azt eddig én tapasztaltam. Csapjunk is bele a lecsóba.

Első kórházi élményem

Két és fél éve már annak, hogy itt élek Kairóban. Ahogyan a bemutatkozásomban is írtam, elsősorban egyetemi tanulmányaim megkezdésének reményében érkeztem a nyüzsgő egyiptomi fővárosba. Nagy boldogan landolva a kairói repülőtéren nem is gondoltam arra, hogy az elmúlt pár hónap, ami a vízumra és a többi engedélyre való várakozással telt, még csak a kezdete volt a véget nem érő megpróbáltatásoknak. Egyedül biztosan képtelen lettem volna végig csinálni ezt a sok tortúrát – irodáról irodára rohangálni mindenféle papírokért, kártyáért, a már nem is tudom miért ebben az őrült városban, ahol eleinte nem ismertem semmit szinte és minden csupa káosznak tűnt.

Tanulmányaim megkezdésének egyik feltétele az volt, hogy egy pár vizsgálaton kellett átesnem egy az egyetem által kijelölt kórházban. Csak a szokásos: vérvétel, szemvizsgálat, magasság, testsúly, vérnyomásmérés,…stb. Na már most állami egyetem lévén nyilván állami kórházba is küldtek,  melynek neve ha jól emlékszem Husszein kórház volt.

Egypt_GH2_Health Clinic - Doctor and Baby_0

Ugyan nem a Hussein kórházban készült a kép, de gondoltam beteszek pár egyiptomi kórházas képet a bejegyzésembe, hogy kicsit színesebbé tegyem azt.

Én a mai napig nem bízok meg bármilyen orvosban vagy klinikában, az elején meg aztán még szkeptikusabban álltam a kérdéshez.

Nem akarom, hogy megvizsgáljon!

Hát de mit volt mit tenni, irány a Husszein kórház. Dög meleg, százezer ember ( képzeld el a magyarországi SZTK-t, amikor mondjuk reggel vérvételre mész, milyen tömött sorban állnak az emberek. Na ezt szorozd meg még hárommal. Csak annyian vártak a kórház várótermében. ) Na jó, ez a sok ember szerencsére nem mind előttünk volt és amúgy is kis külföldi lévén gyorsan a rendelőben találtuk magunkat pár tízen embert átugorva a várólistán.

Egyébként az ilyen kórházak díjmentesek vagy legalábbis nagyon olcsók, így a legtöbb beteg a szegényebb rétegekből való. A tömeg hatalmas volt, a hely maga sajnos rettentően koszos  attól függetlenül, hogy az orvosok és az ápolónők ruházata tiszta, rendezett volt és nem látszottak rosszabb orvosoknak, mint egy kicsivel drágább kórházban.

Több a beteg, mint a szabad kórházi ágy

Erről jut eszembe: volt egy kolléganőm még a call centerben, aki főállásban egy olyan tudakozó központnál dolgozott, ahová az emberek Egyiptom minden pontjáról azért telefonálnak be, hogy megtudják, az ország melyik kórházban van még üres ágy családtagjuk vagy saját maguk számára. Ugyanis a mára már több, mint nyolcvan millió lakost számláló Egyiptomban több a beteg, mint amennyit képes ellátni, hosszú várólista van az üres ágyakra.

Mesélte, hogy sokszor nagyon súlyos betegek rokonai tárcsázzák őket az ország egy eldugott kis városából és több órákat utaznak fel Kairóba ebben a pokoli melegben, hogy ellátásban részesüljenek egy olyan helyen, ahová őszintén szólva be sem tenném a lábamat. Szívszaggató az itteni nyomort a saját szemeiddel látni és tapasztalni. Ami még borzasztóbb, hogy te egyedül nem túl sokat tehetsz értük, ha mást nem, a segélyszervezetek munkáját tudod adománnyal segíteni.

6200223744_23214479b9_z

Inkább kifele, mint befele

Visszatérve az első kórházban tett látogatásomra: én mindenesetre a koszt és a nyomort meglátva inkább kifele mint befele szerettem volna haladni. De ha már itt vagyunk és nincs is másik hely, ahol elvégezhetnénk a vizsgálatokat ( nem is értem miért így utólag), kénytelenek voltunk beljebb menni.

A szemvizsgálatot egy pár fonttal szegényebb pénztárcával, de legalább gyorsan megúsztam: A doki a tíz fontossal a markában rám nézett és bármiféle szerkentyű igénybevétele nélkül rögtön meg is állapította, hogy tökéletes a látásom, semmi probléma vele majd széles mosollyal az arcán át is nyújtotta a sikeres szemvizsgálati eredményt igazoló lapot. 🙂

A vérvételes nővérke már keményebb diónak bizonyult, csak nem akart megenyhülni. Én meg azt nem akartam, hogy hozzám nyúljon. De a végén sikerült közös nevezőre jutottunk:  elsétáltam a legközelebbi gyógyszertárhoz, ahol vettem magamnak saját tűt, amit majd belém bökhet azzal a biztos tudattal, hogy így már csak nem fogok semmiféle fertőzést elkapni remélhetőleg.

Futószalagos kórházak

Sajnos, ami nekem már többször okozott fejfájást orvosok tekintetében, az a házi orvos hiánya. Itt csak kórházak, klinikák vannak sebésszel, fogorvossal, szemésszel,…stb. Neked kell kitalálni, hogy vajon melyik szakorvoshoz kell menned, ami sok esetben bizony igen csak nagy fejtörést okoz. Az átlag klinikákon a “beugró” 20-30 font. Teljesen rendezett, tiszta hely, itt már a nővérke steril tűjében is megbízok. 🙂

Mikor bemész, általában bármilyen részlegre kell menned, valamelyik orvos mindig fog éppen akkor rendelni. Befizeted a vizsgálat összegét, majd blokkal a kezedben a megfelelő ajtónál igazolod magad a nővérkénél, hogy jogosult vagy felkerülni a várólistára, aki majd szépen felír téged az X. helyre. Általában nem kell sokat várni, hogy behívjanak, még ha 10-15-en is állnak előtted, ugyanis – tisztelet a kivételnek- futószalagon megy a rendelés. Én egyetlen doktornővel találkoztam ilyen típusú klinikán, aki rám szánta az időt, higgadtan válaszolt minden kérdésemre, végigkérdezett alaposan a problémáról és meg is vizsgált ALAPOSAN, nem csak találomra felírt nekem valamit aztán viszontlátásra.

Sajnos a többi 2-3 alkalommal olyan dokit fogtam ki, akit mint ha tatárok üldöznék, olyan rohamtempóban nézett bele a számba: rendben, akkor ez a bajod,  itt van két antibiotikum meg egy injekció, két hét múlva gyere vissza ( még mit nem, hogy ezek után még további 30 fonttal támogassam a klinikát?! Megy a nyavalya!) Mentségére mondva, legalább meggyógyultam. (Mondjuk ha minden panaszra gondolkodás nélkül antibiotikumot adnak, attól tényleg nem lesz nehéz meggyógyulni.) A másik még ezek mellett rossz gyógyszert is adott, amitől nem hogy jobb, de rosszabb lett a helyzet.

medic-tahrir-500x333

Kórház a város szélén: Illetve ezen a képen inkább a közepén, ez ugyanis a ” Forradalom Kórháza” a Tahrir téren. – Ez lehet a patika része.

De azért minden rosszban van valami jó: én még nem találkoztam olyan orvossal, aki ne tudott volna jól angolul. Meglehet, hogy erős akcentussal beszélnek, de legalább megnyugtat a tudat, hogy tökéletesen érti amit mondasz (remélhetőleg tényleg így is van) és te is megérted őt.

Persze megint csak mondom, hogy ezek az én tapasztalataim. Nyilván lehet, hogy valaki más Kairó egy másik, hasonló kategóriájú kórházában járva tökéletesen meg volt elégedve az ottani orvosokkal és az ellátással. Sajnos ez nem én voltam.

Privát klinikák: tisztaság, szakértelem, betegbarát

Aki egy kicsit is megteheti a privát klinikákat és jó hírű kórházakat választja. A következő részben mesélek majd csak nagy vonalakban az itteni egészségügyi biztosításról, de amennyiben nincsen biztosításod, általában ezeken a helyeken 50-100 fontot kell fizetni, csak hogy eljuss az orvosig és erre jön még külön értelemszerűen az egyéb vizsgálatok, mint ultrahang vagy röntgen ha szükséges, ami egyenként belekerül 150-200 vagy még ennél is több fontba.

DarElFoad02

Dar el-Foad Kórház – Ez itt van nem messze tőlünk október 6 cityben. Kairó egyik legjobb kórháza. Még nem voltam, de már volt időpontom- kiértesítettek SMS-ben, hogy az időpontom törölve lett. 🙂

Ahogyan otthon, itt is gyönyörűek az ilyen rendelők, mind modern eszközökkel felszerelt és az orvosok is emberkén bánnak veled. A váró teremben van tv, magazinok arra az időre míg behívnak. Én például teljesen összebarátkoztam a fogorvosommal, rettentő kedves minden alkalommal és nagyon hozzáértően csinál mindent. Még a végén megkedvelteti velem a fogorvoshoz járást. 🙂 Na jó, csak vicceltem, azért még ott nem tartunk, de mindenképpen megnyugtató érzés, főleg külföldiként, hogy jó kezekben vagy még a sivatag közepén is. 🙂

25_Outpatient_Waiting_Room

Patyolat tiszta váróterem Tv-vel felszerelve, szintén a Dar el-Fuad Kórházban.

Modern röntgen központok

A magán fogászat és a szemészet mellett az ‘Alfa Scan’ nevű helyen jártam még, ami egy röntgen központ vagy hogy is mondják ezt szépen magyarul. A lényeg, hogy itt végzik az összes röntgent, ultrahangot, CT-t, mindent a legmodernebb eszközökkel és a felvételt nekem pillanatok alatt CD-vel együtt el is készítették nekem. Szintén patyolat tiszta hely, öltönyös férfiak és jól öltözött nők várnak, hogy beregisztrálhassanak majd elvezetnek a megfelelő szobához, ahol már lehet is vetkőzni a vizsgálatra.

Jaj, majd elfelejtettem a legjobbat. Nem csak 8-10-ig lehet menni reggel vizsgálatra, hanem kora reggeltől este 10-11-ig! Természetesen a legtöbb ilyen helyen időpontot kell kérni előtte, amit viszont másnap – harmadnapra meg is kapsz, nem hetekkel később, mint ahogy az sokszor megesik otthon. Illetve minden klinikák, vagy ilyen röntgen központban van női és férfi doktor is, így ha mondjuk nőként nem szívesen szeretnéd, hogy egy férfi vizsgáljon meg, semmi akadálya: akkorra kapsz időpontot, mikor a doktornő rendel, vagy mikor a röntgen vagy ultrahangfelvételt női asszisztens készíti.

160691_ng_pht_01

Ugyan nem az én orvosom, de ha már ő ihlette meg a blogbejegyzésem mai témáját, gondoltam beteszek egy fogorvosos képet is.

Természetesen itt is habár a neves kórházakban és magán klinikákon általában többet kérnek a vizsgálatért, minden egyiptomi állampolgárnak joga, hogy sürgős esetben bárhol megvizsgálják, ellássák függetlenül anyagi helyzetétől. Ez itt sincs másképp.

 

2 thoughts on “Látogatás az orvosnál

  1. Én nagyon várom az egészségbiztosításról szóló részt! Már csak szakmai megfontolásból is!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s