Kalandok a konyhában – Koseri

Itt a hétvége! – legalábbis nálunk már az van. Muszlim országként itt Egyiptomban a Péntek illetve szombati nap számít hétvégének. Bár hozzáteszem nem minden muszlim országban; van ahol a Csütörtök és a Péntek a szünnap.

Egyiptom első számú nemzeti étele

Gondoltam ilyenkor mindenki jobban ráér elidőzni a konyhában, valami finomat főzni a kedves családnak, ami eltér a szokványostól. Így a Molokheya után az egyiptomiak első számú nemzeti ételével szeretnélek megismertetni benneteket, ami nem más, mint a Koseri.

199289_1024388203584_9150_n

Ezt én ettem pár évvel ezelőtt még turistaként valami út menti kis Koseri étteremben. Jelentem: probléma nélkül sikeresen elfogyasztottam, nagyon finom volt. 🙂

Kairóban vannak kifejezetten olyan gyors éttermek, ahol adagtól függően 3-5 fontért vehetsz egy doboz Koserit. Körülbelül minden utcában találsz minimum egy ilyen helyet. Bár ha a gyomrod még nem eléggé edződött hozzá az itteni ételekhez, fűszerezéshez és nem is akarsz kísérletezni melyik étterem Koseriétől leszel rosszul és melyiktől nem, akkor a legjobb és talán a leghíresebb Koseri gyorsétterem lánc, ami Kairó szerte szinte minden főút mentén megtalálható, az a Tahrir Koseri. Itt biztosan finomat kapsz és garantáltan nem fogsz utána mosdóba járkálni.[ Ha még is megtörténne…hm..egye fene, állom a kórházi költségeket 🙂 ]

image1352815982-10976-Photo03-0

Ezt a helyet keresd, ha biztosra akarsz menni.

Egy másik kedvenc egyiptomi ételem a Molokheya mellett, ami nagyon finom, laktató és fillérekbe kerül.

Na de mi is pontosan az a Koseri és hogyan kell elkészíteni otthon?

Elmondom, de először ülj le, mert az olvasottak lehet sokkolni fognak. 🙂 Tehát amennyiben otthon akarod elkészíteni, először is legyen jó sok edényed és lehetőleg mind a négy gázrózsa működjön a tűzhelyen, ha nem akarod, hogy az egész délelőttödet a konyhában töltsed. [ Akkor én máris kiestem a játékból, ugyanis jelenleg nem működik az egyik rózsa nálam. Muszáj lesz az egyszerűbb verziót választanom és lemennem 4 fontért megvenni :p ] Tehát a következők fognak kelleni, legalább is ahogyan én szoktam csinálni. Eddig nem volt rá panasz, de természetesen ahány ház, annyi szokás.

Tehát kell hozzá:

4556282846

  • Rizs
  • Apró, gyűrűhöz hasonlító tészta
  • Rövid, egyenes leves tészta vagy végül is lehet makaróni tészta is apróra összetördelve
  • Fekete lencse
  • Hagyma
  • Paradicsompüré
  • Ecet
  • Humusz, vagy magyarul csicseriborsó
  • Só, bors, római kömény

Igen-igen, jól olvasod: rizs tésztával meg lencsével. (Vagy tészta rizzsel meg lencsével?)  Illetve tésztákkal jobban mondva. Ugye mondtam hogy ülj le 🙂

Általában jobb, ha az első variációt választod: a rizs legyen több, mint a tészta meg a lencse. Néhány étteremben alig veszed észre, hogy abban a Koseriben rizs is van, de szerintem sokkal finomabb, ha a rizs dominál és a tészta meg a lencse fele-fele arányban eloszlik el benne.

Elkészítés:

Külön megfőzöd a hozzávalókat: a rizst, a lencsét, a tésztákat. Ha nincs kedved, jó lesz az egyféle tésztával is. Nem is értem minek több bele, hizlal az így is. 🙂

Egy pár recept posztolása után te is rá fogsz jönni, hogy az egyiptomiak valamiért szeretnek a konyhában bíbelődni – kivétel mikor nem és akkor jön ebédre (is) a fúl [ nagyon finom fűszeres főtt bab, amit tradicionálisan reggelire szoktak enni, ne kérdezd hogyan képesek erre] meg a Taméya [nem csak nálunk, de amúgy a világban mindenhol Falafel néven  ismerik, ám kizárólag Kairóban valamilyen rejtélyes oknál fogva taméjának hívják :p ] meg a tojásrántotta ebédre. A bíbelődésre jó példa a Koseri meg a töltött szőlőlevél kiváltképp, de nekem általában nincs sok kedvem, hogy az egész délelőttömet a konyhában töltsem, úgyhogy inkább csak maradok az efféle macerás ételek belakmározásánál, nekiállni megfőzni nem sűrűn szoktam az biztos. 🙂

2089713114_7fe214c7c5_z

Ezért szoktunk leugrani ha Koserire vagyunk éhesek (vagy csak nincs kedvem főzni).

Imádom a csicseriborsót, úgyhogy ki nem hagynám azt a Koseriből. Ha hozzám hasonlóan nem konzervként veszed meg hanem kilóra, akkor előző este be kell áztatni, de nyugodtan hagyhatod akár 24 órát is ázni, mert így is lesz vagy két óra mire megfő. Tehát a csicseriborsó az első, amit felteszel főni bő vízzel, majd lefeded és néha vetsz egy pillantást rá, hogy elég víz legyen rajta.

Miután minden alapanyag kész, összeöntöd őket egy nagy tálban és jól összekevered. Teszel hozzá még sót, borsot ha kell és most jöhet rá a római kömény. Enélkül nem igazi a Koseri. Aztán lehet a hagymát vékony csíkokra felaprítani és egy kis olajon barnára pirítani. ( Néhol nem pirult, hanem inkább szenes hagymával adják a Koserit. Az étterem szakácsa valószínűleg elment teáért hagymapirítás közben :p)

image1352815982-10976-Photo00-0

Reméljük ezek a fiúk nem égették oda a hagymát.

Eközben a paradicsompüréből finom szószt csinálsz a tűzhelyen. Elvileg a paradicsomszósz mellé jár még egy ecetes-fűszeres szósz is általában az étteremben. Én ezt annyival megoldom, hogy a paradicsom szószba teszek egy kis ecetet.

És voilá, kész is a Koserid. Evés előtt csak rápakolsz egy-két kanállal a pirított hagymából meg a szószból és máris neki lehet látni a finom egyiptomi ebédnek, biztosan mindenkinek ízleni fog. Ha vérbeli egyiptomiként szeretnétek elfogyasztani, felejtsd el a villát, kapd elő a kanalat és huppanjatok le a tányérral a földre. 🙂

Jó étvágyat!

AD20121021286092-2-Koshari_can_be

6 thoughts on “Kalandok a konyhában – Koseri

  1. Segítsgédet szeretném kérni – hamarosan Kairóba költözünk kb. 1 évre. Ami a feleségemet a legjobban aggasztja :-), hogy hol fog tudni edzeni. Hogyan tudna egy olyan edzőtermet találni, ahol nőként edzhet. Zamalekben fogunk lakni. Üdvözlettel,Vig Ferenc

    • Ó, ezen igazán nem kell aggódni. Zamalek egy nagyon jó környék, ott van szinte az összes nagykövetség, rengeteg a külföldi. Kairó tele van kisebb-nagyobb edzőtermekkel amúgy is, ahol a kondi gépek mellett aerobic órától kezdve, pilates, jóga, minden van. Akár szauna és egyéb exttrákkal is felszerelve. Vannak koedukált, de vannak csak nőknek fenntartott edzőtermek is. Az egyik leghiresebb ( és legdrágább) a Gold’s Gym. Szóval elég csak beirni a Google-ba, hogy gym, Zamalek, Kairó mondjuk és tuti ki fog hozni jó néhányat, de elég akkor is tájékozódni, ha már itt vagytok.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s